local-stats-pixel fb-conv-api

kas un kā pretojās 1940.-1941. gadā?3

44 0

!941.gadā, Latvijā izveidojās vairākas pretpadomju organizācijas, kurās aktīvi iesaistījās jaunieši. Viņi izdeva nelegālus uzsaukumus,sabotēja okupācijas varas rīkojumus un gatavojās bruņotai cīņai par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Lielākās no tām bija ,,Jaunlatvieši,Latviešu nacionālais leģions, Kaujas organizācija Latvijas atbrīvošanai,,Tēvijas sargi,,.Un kā jūs domājat,kas notika ar to dalībniekiem?-viņus vai nu izsūtīja vai nu nošāva.

Viņi veidoja nelegālas grupas, kas organizēja sanāksmes un veidoja pretpadomju skrejlapas.1941.gadā 13.maijā notika kopīga organizēta akcijas, kad vienlaikus Rīgā,Jelgavā,cēsīs, Bauskā, un citās pilsētās skolēni izplatījā ap 5000 pretpadomju uzsaukumu. ar pretpadomju darbību arī uzskatīja par patriotisku dziesmu dziedāšanu un Latvijas valsts svētku atzīmēšanu. Neapmierinātību ar jauno režīmu Latvijas iedzīvotāji izteica arī 1941. gada 12.Janvāra PSRS augstākās padomes vēlēšanās. Piedalīšanos tajās bija obligāta, bet nepiedalīšanās draudēja ar ierindošanos pretpadomju elememtos un neizbēgamām represijām. Tomēr bija cilvēki, kas tajās vai nu vispār nepiedalījās, vai nu vēlēšanu iecirķņos svītroja un ar pretpadomju saukļiem aprakstīja vēlēšanu biļetenus.

Nelegālās darbības pieredzes trūkuma un padomju drošības iestāžu metožu efektivitātes dēļ, lielāko daļu pretošanu kustības dalībnieku apcietināja un sodīja ar nāvi vai vairākiem gadiem ieslodzījuma nometnēs attālos PSRS rajonos. Ieslodzījumā spēja izdzīvot tikai daži. tomēr pretošanas kustība parādīja tautas nacionālo nostāju un noraidošo attieksmi pret Latvijas iesaistīšanos PSRS sastāvā un veicināja padomju okupācijas varas sabrukumu Vācijas-PSRS kara sākumā.

44 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Malači jaunieši ,ka cīnījās par  Latvijas neatkarības atjaunošanu!

Žēl ,ka tik daudz cilvēki gāja bojā:(emotion

2 0 atbildēt

Vot tieši tā arī vajag! Tagat tikai jāizveido organizācija kas cīnās ar tiem krieviem kuri piemēslo latviju! Tātad ar visiem kas ir šeit!!

1 1 atbildēt

👍

0 0 atbildēt